Know more

Our use of cookies

Cookies are a set of data stored on a user’s device when the user browses a web site. The data is in a file containing an ID number, the name of the server which deposited it and, in some cases, an expiry date. We use cookies to record information about your visit, language of preference, and other parameters on the site in order to optimise your next visit and make the site even more useful to you.

To improve your experience, we use cookies to store certain browsing information and provide secure navigation, and to collect statistics with a view to improve the site’s features. For a complete list of the cookies we use, download “Ghostery”, a free plug-in for browsers which can detect, and, in some cases, block cookies.

Ghostery is available here for free: https://www.ghostery.com/fr/products/

You can also visit the CNIL web site for instructions on how to configure your browser to manage cookie storage on your device.

In the case of third-party advertising cookies, you can also visit the following site: http://www.youronlinechoices.com/fr/controler-ses-cookies/, offered by digital advertising professionals within the European Digital Advertising Alliance (EDAA). From the site, you can deny or accept the cookies used by advertising professionals who are members.

It is also possible to block certain third-party cookies directly via publishers:

Cookie type

Means of blocking

Analytical and performance cookies

Realytics
Google Analytics
Spoteffects
Optimizely

Targeted advertising cookies

DoubleClick
Mediarithmics

The following types of cookies may be used on our websites:

Mandatory cookies

Functional cookies

Social media and advertising cookies

These cookies are needed to ensure the proper functioning of the site and cannot be disabled. They help ensure a secure connection and the basic availability of our website.

These cookies allow us to analyse site use in order to measure and optimise performance. They allow us to store your sign-in information and display the different components of our website in a more coherent way.

These cookies are used by advertising agencies such as Google and by social media sites such as LinkedIn and Facebook. Among other things, they allow pages to be shared on social media, the posting of comments, and the publication (on our site or elsewhere) of ads that reflect your centres of interest.

Our EZPublish content management system (CMS) uses CAS and PHP session cookies and the New Relic cookie for monitoring purposes (IP, response times).

These cookies are deleted at the end of the browsing session (when you log off or close your browser window)

Our EZPublish content management system (CMS) uses the XiTi cookie to measure traffic. Our service provider is AT Internet. This company stores data (IPs, date and time of access, length of the visit and pages viewed) for six months.

Our EZPublish content management system (CMS) does not use this type of cookie.

For more information about the cookies we use, contact INRA’s Data Protection Officer by email at cil-dpo@inra.fr or by post at:

INRA
24, chemin de Borde Rouge –Auzeville – CS52627
31326 Castanet Tolosan CEDEX - France

Dernière mise à jour : Mai 2018

Menu Logo Principal University of Paris-Saclay UVSQ Ecole Nationale Vétérinaire d'Alfort SAPS Institut Carnot France Futur Elevage Biologie de la Reproduction, Environnement, Epigénétique et Développement

Biology of Reproduction, Environment, Epigenetics and Development

Zone de texte éditable et éditée et rééditée

Estimation of milk production in suckling mares and factors influencing their milk yield

Estimation of milk production in suckling mares and factors influencing their milk yield
La recherche sur le lait de jument est principalement axée sur la qualité et les informations sur la quantité sont incomplètes, notamment en raison de l'absence de consensus sur la méthode de mesure du rendement laitier. Le poids vif, la condition corporelle au poulinage et l'âge des juments sont des facteurs qui influencent la production de lait. L'influence de la parité de la jument, cependant, reste peu claire

Ce travail est le fruit d’une collaboration entre l’IFCE (Institut du Cheval et de l’Equitation), BREED et GABI. Sur une période de 2 ans, le rendement laitier a été évalué sur 65 juments par traite manuelle et/ou évaluation du poids du poulain avant et après succion (WSW), à 3-30-60-90 et 180 jours après le poulinage. La pertinence du WSW a été abordée en étudiant la corrélation entre les deux méthodes sur 23 individus. Les facteurs influençant le rendement laitier, à travers les données de traite, ont été étudiés sur 57 individus. Les données ont été divisées en deux sous-ensembles : une matrice explicative contenant le poids vif des juments 24 heures après la parturition, la parité, l'âge, l'année de lactation et le sexe du poulain et une matrice de réponse contenant les données de la traite aux cinq moments de la lactation. La traite et la WSW étaient corrélées au jour 3, mais aucune corrélation n'a été trouvée pour les autres points de temps (RV 0,15). Le poids vif de la jument 24 heures après le poulinage, l'âge et la parité ont un impact significatif sur la production laitière (P < 0,05). Les juments plus âgées ou multipares ont un rendement laitier plus élevé que les jeunes ou les primipares. De plus, un poids vif plus élevé après le poulinage est accompagné d'une production laitière supérieure. Les résultats indiquent aussi que la méthode WSW réalisée à cinq moments différents de la lactation, mais sans mesures répétées, n'est pas un moyen efficace d'estimer le rendement laitier des juments. L'âge et la parité étant étroitement liés dans la population étudiée, l'évaluation différenciée de leurs effets n'a pas été possible.

Référence:

Auclair-Ronzaud, J, F Jaffrézic, L Wimel, C Dubois, D Laloë, et P Chavatte-Palmer. « Estimation of Milk Production in Suckling Mares and Factors Influencing Their Milk Yield », 2022, 9. (article sous presse)

https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100498    

Contact : pascale.chavatte-palmer@inrae.fr

 

En savoir plus:  Thèse de Emilie Derisoud, Université Paris Saclay, 2022